Učenje stranih jezika i joga

Prošli tjedan poveo sam svog prijatelja na jogu. Nakon vježbanja, pitao sam kako mu se svidjelo?

Jedva da je mogao pričati. „To je bilo nešto najteže što sam učinio ove godine!“ Slegnuo sam ramenima: „Da, joga može biti teška!“

Iskreno, nisam uopće doživio njegov izazov. Bio sam previše zaokupljen uspoređivanjem samog sebe u odnosu na fleksibilne djevojke koje su također vježbale. Tada mi je sinulo: joga je bila poput učenja jezika. Nikada ne postaje jednostavnije, samo naučiš kako se probiti kroz teške dijelove. Na neki način postanete bolji borac. Prihvatite činjenicu da će biti teško.

Također, shvatio sam da mi joga ne pomaže samo da budem u formi. Također, učinila me boljim studentom jezika.

Evo što možete naučiti vježbajući jogu:

Yoga lekcija 1: Navike su važne (jednako kao i ciljevi)

Kada sam prvi put počeo vježbati jogu jedva da sam mogao dodirnuti vršak prstiju na nogama. Jedva da sam mogao dotaknuti potkoljenice. Sada dok ovo pišem, nakon godinu dana vježbanja joge, još uvijek ne mogu sjediti prekriženih nogu, moj položaj Psa koji gleda dolje još uvijek nije perfektan, i gotovo da imam napade panike usred sata joge.

Ali još uvijek idem vježbati i ne odustajem.

Zašto?

Zato što sam razvio naviku. Ako prestanem vježbati jogu, postat će gore, a ne bolje. Baš kao i učenje jezika: što više uložite, više dobivate. Što više se istežem i tjeram samog sebe, tim brže će moje tijelo osjećati napredak i bolje se osjećati.

Što više vježbam jogu, tim više razumijem kako je važno nastaviti s vježbom, na redovnoj bazi.

Nije važno koliko sam dobar. Navika je puno važnija.

Navika je od nevjerojatne pomoći kada je u pitanju učenje jezika. Što više vježbate, gradite vokabular i što više vremena posvetite jeziku koji učite tim više ćete postajati bolji i izgradit ćete više samopouzdanja. Ovo ionako zvuči očito, pa ću pokušati obrnutim smjerom. Kada prestanete učiti, počet ćete zaboravljati. Izgradnjom navike učenja, s vremenom ćete primijetiti veliki napredak.

Jednom prilikom uzeo sam pauzu od tjedan dana od vježbanja joge. Kada sam se vratio vježbanju, svaka poza je bila još veći izazov nego prije. Poze koje sam s lakoćom radio, sada su me tjerale u plač. Osjećao sam se grozno. Učenje jezika djeluje na istom principu: uzmete li dugu pauzu počet ćete zaboravljati i izgubit ćete samopouzdanje.

Nema prečica, nema umetaka za mozak, nema čarobne pilule. Nema tajne. Vi to jednostavno morate napraviti, dan za danom. Morate izgraditi naviku.

Yoga lekcija 2: Cijenimo putovanje.

Ništa što je vrijedno imati ne postiže se i ne dobiva lako. Biti u stanju govoriti neki strani jezik, definitivno je vještina koju vrijedi imati.

Postoji jednostavno pravilo u jogi: Kada se mučite, usredotočite se na dah. To Vas odvaja od Vaših vlastitih misli i približava sadašnjem trenutku. Vježbanje joge pomoglo mi je shvatiti kako je važno duboko disati. Fokusiranje na vlastiti dah dovodi me u sadašnjost i pomaže mi na mom putovanju. Kada to činim, sve ostalo sjeda na svoje mjesto. Kada dopuštam svom umu da brinu o prošlosti ili budućnosti postajem preplavljen brigom. Ali kada živim dan po dan ili čak dah za dahom, podsjećam samog sebe kako je važno uživati na putovanju i imati povjerenja u sami proces.

Kao osoba koja uči jezik, prolazit ćete nezgodnim i teškim stazama. Zaboravljat ćete riječi, pogrešno izgovarati slogove, nećete se sjećati konjugacije. No to je u redu. Potrebno je zastati i uzeti nekoliko dubokih udaha svaki put kada postane teško. Neki će dani biti bolji od drugih. Ponekad ćete se boriti više, ali na kraju dana, sve što trebate je uživati upravo u onom trenutku u kojem jeste.

Yoga lekcija 3: Uspoređivati sebe s drugima je smiješno.

Kada sam tek počinjao vježbati jogu, mislio sam da ostali jogiji nemaju kosti. Nisam mogao vjerovati kako su fleksibilni bili. Onda sam shvatio: svi smo dolazili iz različitih sredina i s različitim razinama fleksibilnosti. Neki su ljudi jogu vježbali godinama. Drugi tek danima. Što sam češće išao na jogu, to mi je bilo jasnije da uspoređivanje s drugima nije dobro za moje samopouzdanje. Osim ako niste posebno fleksibilni, vjerojatno ćete doživjeti slično.

Isto vrijede i za učenje jezika.

Jedina osoba s kojom biste se trebali uspoređivati je osoba koja ste bili jučer. Nakon što ste to učinili, shvatit ćete da napredujete i da postajete bolji.

Yoga Lecija 4: Pravi se posao događa izvan učionice

Imati predavača i pohađati tečaj je važan dio joge. To također može biti ključna karika u procesu učenja jezika. Ali to je samo jedan komadić slike. Dok Vam predavači mogu pokazati način na koji se nešto radi, oni to ipak ne mogu učiniti za Vas. Moja učiteljica joge još uvijek ne razumije zašto ja ne mogu dotaknuti nožne prste, ali to nije njena krivnja, nego moja. Moram se više protezati. Ako uistinu želite vidjeti rezultate, morate više vježbati.

Joga me inspirira na učenje jezika. A vježbanje joge uči me lekcijama koje mogu primijeniti i na učenje jezika. Možda nema velike razlike između istezanja tijela i istezanja uma.

Izvor: Jeremy Ginsburg, Fluentin3months

Leave a Reply