Učenje jezika tijekom ljeta

Ah, ljeto… plivanje, sladoledi na štapiću i prespavani dan.. barem je to ono čega se ja sjećam iz ljeta svog djetinjstva. Osim zabave koju ljeto donosi, to je i sjajna prilika da se nauči neki novi jezik ili nastavi sa usavršavanjem jezika kojeg već znamo. Takozvana „ljetna rupa“ predstavlja problem studentima svih predmeta. Otprilike dva mjeseca koliko traju ljetni praznici, zahtijevaju od nastavnika dodatan mjesec učenja na jesen kako bi se nadoknadio materijal koji se doslovce zagubio tijekom te ljetne pauze.

Mnogi studenti nemaju priliku razgovarati drugi jezik tijekom ljeta što doprinosi toj ljetnoj rupi. Donosimo Vam nekoliko zabavnih načina za učenje jezika i tijekom ljeta:

  1. Pripremite poseban obrok na jeziku koji učite. Priprema hrane je zabavna aktivnost za cijelu obitelj. To može biti priprema nekog tradicionalnog jela (španjolske paelle ili gazpachoa, njemačkih speatzlea, francuskog soufflea ili kineskih proljetnih rolice). Nakon što ste pronašli recept na jeziku koji učite, koristite ga kao alat za učenje novog vokabulara.
  2. Razmjena studenata. Nekoliko ljeta tijekom ranog djetinjstva, moja je obitelj na razmjenu primila studente i Kyota, Guadeloupe i Baskije u Španjolskoj. Osim što sam bila očarana činjenicom što našu kuću posjećuju egzotični posjetitelji, naučila sam mnogo o njihovoj kulturi, kuhinji, ali i jeziku. I danas, nakon gotovo 20 godina, moja obitelj je i dalje u kontaktu s djecom koja je tada kod nas boravila na razmjeni.
  3. Online tečaj. Individualan pristup i vlastiti tempo mogu biti izvrstan način na koji možete poboljšati vlastite jezične vještine. To mogu biti raznorazni online serijali, filmovi i pjesme na YouTubeu, aplikacija za pametni mobitel. Važno je samo svakodnevno odvojiti 15-ak minuta za jezik koji usavršavate.
  4. Posjet izvornog govornika. Ukoliko Vas posjeti Nijemac ili Austrijanac, a Vi baš učite njemački, potrudite se razgovarati s njim na njemačkom. Vodite li ga u obilazak grada, svakako pripremite priče o mjestima koja ćete posjetiti na njegovom jeziku. Zvuči izazovno, zar ne?
  5. Otiđite na jednodnevni izlet. Jednodnevni izleti ne moraju biti skupi, a mogu učiniti mnogo. Obavite kupnju u Italiji (ako učite talijanski) ili Grazu (ako učite njemački).
  6. Ljetni kamp. Postoje mnogi ljetni kampovi koji će Vam u trajanju od tjedna ili dva pružiti potpuno uranjanje u neki strani jezik.
  7. Pronađite Pen-pala. Prikladna za cijelu obitelj, stranice poput Interpalsa i Global Penfriendsa nudi pristup prijateljima za dopisivanje iz cijelog svijeta. Ove digitalne zajednice, ne samo da mogu pomoći u usavršavanju jezika, nego i nude pristup izvornim govornicima, njihovoj kulturi, običajima i aktualnim događajima u lokalnoj zajednici.
  8. Budite domaćinom međunarodne filmske noći: jedan od mojih omiljenih načina da doživite svijet bez napuštanja vlastitog kauča je gledanje filmova. S ili bez titlova, gledanje filma na stranom jeziku izlaže Vas izvornoj brzini govorenja i pomaže Vam da se upoznate s različitim naglascima i izgovorom. Za svoju obitelj ili prijatelje napravite filmsku noć pod zvijezdama.

Ljeto može početi!

Izvor: Erin Mc Cormick

 

Leave a Reply