TELC – The European Language Certificate

TELC

The European Language Certificate (danas telc) međunarodno su standardizirani testovi deset svjetskih jezika. Telc gGmbH pružatelj je testiranja jezika sa sjedištem u Frankfurtu na Majni. Telc gGmbH u svojoj ponudi ima više od 70, međunarodno priznatih certifikata, uključujući opći jezik i jezik struke, kao i testove za školarce i studente. Svi jezični ispiti telca odgovaraju Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike (CERF-u) koje je  2001. godine objavilo Europsko vijeće. Referentni okvir obuhvaća područja vještina slušanja, čitanja, govorenja i pisanja. Telc jezični testovi uključuju engleski, njemački, turski, španjolski, francuski, talijanski, portugalski, ruski, poljski i arapski jezik. Ispiti za telc certifikat mogu se polagati u više od 3000 ispitnih centara u 20 zemalja diljem svijeta, uključujući visoka učilišta, fakultete i privatne škole stranih jezika. Pod oznakom „telc training“ telc gGmbH omogućuje i poduku za profesore i predavače jezika.

POVIJEST

Današnji Telc (The European Language Certificates), nekada VHS – nastao je 1968. godine kada je tim stručnjaka za jezik na čelu s Robertom Nowacekom razvio prvi standardizirani test engleskog jezika za njemačku udrugu za obrazovanje odraslih. Tijekom sljedećih godina razvijeni su i testovi za druge europske jezike. Centar za ispitivanje DVV postao je članom Udruge jezičnih ispitivača u Europi  (ALTE). Glavni cilj ove udruge ispitivača jezika, iz više od 20 europskih zemalja bio je osigurati jednaku kvalitetu jezičnih ispita. Godine 1998. centar za ispitivanje DVV postao je WBT (Weiterbildungs-Testsysteme GmbH), a 8 godina kasnije preimenovan je u telc gGmbH (The European Language Certificates)

Prepoznatljivost

U Njemačkoj, telc gGmbH partnerom je Savezne vlade za jezične ispite na kraju integracijskih tečajeve. Pojedinci koje žele podnijeti zahtjev za njemačko državljanstvo, također mogu dokumentirati potrebne jezične vještine telc certifikatom. Kada je riječ o dozvolama za boravak, sve zemlje njemačkog govornog područja također priznaju telc certifikate. U situacijama kada jedan od supružnika kasnije useljava u Njemačku, Ministarstvo vanjskih poslova priznaje „Start German 1/ telc German A1“  u zahtjevima za naknadnu imigraciju supružnika. U Poljskoj se telc certifikati priznaju kao dokaz stručnosti jezika u poslovnima državne uprave. U Mađarskoj je vlada akreditirala telc ispite kao uvjet za visokoobrazovne kvalifikacije. U Švicarskoj se, ovisno o kantonu, potrebne jezične vještine za rad u javnim službama mogu dokazati telc certifikatima. Također, sveučilišta u Španjolskoj priznaju telc certifikate kao dokaz vještine stranog jezika. Certifikat telc Deutsch C1 Hochschule službeno je priznat i prihvaćen od članova njemačkih rektora i ministarstava kultura za prilikom upisivanja na njemačka sveučilišta. Također, mnoga sveučilišta u Austriji i Švicarskoj prihvaćaju telc certifikat. Posebice, Njemačka se telc certifikatima koristi u jeziku struke liječnika i medicinskog osoblja u kontekstu profesionalnog priznavanja.

Pristupanje ispitu

Telc jezičnom ispitu možete pristupiti u više od 3000 centara, uključujući Učilišta i Veleučilišta za edukaciju i obrazovanje odraslih, kao i u nizu privatnih škola stranih jezika. Datumi i cijene ispita mogu neovisno varirati od centra do centra. Rezultati testa dostupni su nakon 4 do 6 tjedana. Telc certifikati vrijede doživotno.

Značajke telc jezičnih testova

  • Telc testira sposobnosti slušanja, čitanja, pisanja i govorenja za deset europskih jezika.
  • Telc ispiti usklađeni su sa Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike.
  • U Njemačkoj je telc gGmbH ekskluzivni partner Savezne vlade za testiranje jezika koje se održava na kraju integracijskog tečaja za migrante.
  • U Njemačkoj su telc certifikati priznati kao službeni dokaz njemačkog jezika u procesu dobivanja državljanstva.
  • U Poljskoj je telc certifikat priznat kao dokaz jezične kompetencije za osobe koje se apliciraju na rad u državne službe.
  • U Mađarskoj studenti moraju dokazati jezičnu kompetenciju B2 razine kako bi stekli visoku stručnu spremu.
  • U Švicarskoj su telc certifikati prihvaćeni u procesu stjecanja švicarskog državljanstva.

Struktura telc ispita

Svi kandidati moraju uspješno zadovoljiti četiri modula (čitanje, pisanje, slušanje i govorenje).

Pismeni ispit

Sastoji se od tri tipa zadataka i uključuje razumijevanje pročitanog.

Slušanje

Zadatak slušanja također se sastoji od tri vrste zadataka.

Pisanje

Zadatak pisanja sastoji se od jednog zadatka. Kandidat može birati između dvije situacije i mora napisati formalno pismo (aplikacijsko pismo, pritužbu ili upit).

Usmeni dio

Svaki se usmeni ispit obično odvija s dva kandidata. Za svaki ispit postoje dva ispitivača. U iznimnim slučajevima, kada se u ispitnom centru nalazi neparan broj kandidata, kandidati mogu biti testirani na neparan broj. Cilj ispitivanja je imati karakter razgovora, a ne ispitivanja. Glavni zadatak ispitivača je nadgledanje razgovora. Ispitivači su upućeni reći što je manje moguće. Kandidat treba odgovoriti na ono što njegov/njezin partner kaže bez pokušaja dominacije razgovorom. Od kandidata se očekuje uključivanje u razgovor kako bi se stvorio zanimljiv dijalog o različitim temama. Pozitivnom se osobinom odlikuje ako kandidat pokuša pomoći svom partneru ako drugi ima problem izricanja onog što je želio reći. Usmeni ispit traje oko 15 minuta (dva kandidata) ili 25 (tri kandidata). Prije polaganja ispita svaki kandidat ima 20 minuta za pripremu uz pomoć listića na kojem su dani detalji zadatka koje kandidat mora završiti. Tijekom ove pripreme kandidat ne smije komunicirati sa svojim jezičnim partnerom.

Predstavljanje

U ovom djelu ispita, kandidati trebaju predstaviti nešto svom partneru. Moguće je izabrati između dvije teme. Predstavljanje ne bi trebalo trajati duže od 90 sekundi. Smije ga se prekinuti samo u slučaju da se nikako ne razumije. Poslije predstavljanja, kandidati odgovaraju na pitanja koja im postavlja jezični partner. Uvijek se koristi ista procedura: predstavljanje, postavljanje pitanja i davanje odgovora.

Rasprava

U ovom dijelu ispita kandidati moraju raspravljati o nekim aktualnim temama. Najprije bi trebali nešto reći o tekstu koji su pročitali tijekom priprema, a zatim u raspravi koja slijedi dati svoje mišljenje.

Zadatak

U ovom dijelu ispita kandidatima se daje neki zadatak koji moraju obaviti. Kandidati zatim moraju izraziti svoje mišljenje, dati prijedloge i odgovoriti na pitanja koja im postavlja partner.

Trajanje

Test

Trajanje

Čitanje s razumijevanjem 90 minuta
Pisanje 30 minuta
Slušanje 25-30 minuta
Pričanje 15-20 minuta

 

Izvor:

The European Language Certificates

Službena TELC stranica

PRVI ISPITNI CENTAR U HRVATSKOJ ZA telc – PAVUNA jezični centar

Leave a Reply