Kako se osloboditi straha od pričanja na stranom jeziku?

„Jeste li paralizirani od straha? To je dobar znak. Kao sumnja u samog sebe, strah može biti dobar pokazatelj. Strah nam govori što moramo raditi. Zapamtite pravilo: što više osjećamo strah radi nečeg što moramo napraviti, tim više možemo biti sigurni da upravo to moramo učiniti.“ – Steven Pressfield, Rat umjetnosti

Ako ste poput mene, tada ovaj citat sažima sve što osjećate kada govorite neki strani jezik. Govoriti na nekom stranom jeziku jedan je od najzastrašujućih izazova s kojima sam se, na početku, morao suočiti i moja me nespremnost da progovorim kočila u napretku o kojem sam sanjao.

Mogao sam provesti sate i sate uz knjige i memo kartice, imajući osjećaj da učim puno. Ali kada bi došlo vrijeme za konverzaciju, bio sam izgubljen. Nisam mogao izreći niti jednu riječ i osjećao sam da je sav moj trud uzaludan.

Ipak sam bio u krivu. Sav trud uložen u učenje vokabulara i gramatike ipak nije bio uzaludan, samo mi nije bilo korisno do onog trena u kojem nisam prevladao svoj strah od govorenja.

(…)

Nekoliko je razloga zbog kojih ne progovarate jezik koji učite:

  1. Previše ste sramežljivi.
  2. Nemate širok vokabular.
  3. Zabrinuti ste da radite greške.

Kako možete izgraditi svoje samopouzdanje?

Prva stvar koju morate učiniti je izgraditi svoj entuzijazam, tako da se osjećate uzbuđeno i pozitivno kada je riječ o konverzaciji. Moj najdraži način je vizualizacija. Ideja je da zamislite sebe kako uspješno koristite jezik koji želite govoriti i to sa izvornim govornikom istog. Što jasnije možete zamisliti tu sliku tim bolje. Razlog zašto je ova tehnika korisna leži u tome što nam pomaže izgraditi samopouzdanje da izvršimo radnju koju smo prethodno zamislili u svom umu.

(…)

Ne zaboravite magične riječi:

  1. Kako se to kaže na…
  2. Možete li ponoviti, molim Vas?
  3. Ne razumijem…
  4. Možete li govoriti sporije?

(…)

Govoriti neki novi jezik nije tako strašno kako se čini. Prije nekoliko godina, nisam imao hrabrosti razgovarati s nekim na stranom jeziku. Nekoliko godina kasnije, govorim strane jezike na dnevnoj bazi. Zapravo, nedavno sam naučio ruski i intenzivno sam usmjeren na korištenje jezika tako da ga koristim najmanje pet sati tjedno kroz konverzacijski tečaj. Pričanje je sada postalo najveći užitak cijelog tog procesa učenja jezika. Daleko od toga da sam prestrašen, konverzacija je za mene zabavna i opuštajuća vježba. Iznad svega smatram, da sam time što sam počeo govoriti dopustio uživati u samom putovanju učenja jezika, umjesto da sam čvrsto usmjeren na krajnje rezultate. Također, otkrio sam da je redovita konverzacija učinkovit način učenja jer pomaže poboljšanju tečnosti i identificiraju svojih slabosti. Svaki put kada govorim, saznam nešto novo o vokabularu koji moram učiti ili koje strukture moram popraviti i to mi pomaže u poboljšanju i napretku. Početak je najteži dio, ali potičem Vas da prestanete razmišljati o tome i samo probate! Vi ćete biti upravo začuđeni koliko to pomaže u učenju jezika. Sjećate li se citata s početka posta?

Što više osjećamo strah radi nečeg što moramo napraviti, tim više možemo biti sigurni da upravo to moramo učiniti.

Kada to učinite, uistinu će se isplatiti.

Napisao: JAMES GRANAHAN

 

Leave a Reply